Strona 15 z 19
Wielkość i struktura spożycia Spożycie alkoholu w litrach na jednego mieszkańca (według GUS): Lata Spożycie w litrach na jednego mieszkańca Wyroby spirytusowe (100% alkoholu) Wino i miody pitne Wino i miody pitne w przeliczeniu na 100% alkohol Piwo Piwo w przeliczeniu na 100% alkohol | Spożycie w litrach na jednego mieszkańca | | Wyroby spirytusowe (100% alkoholu) | Wino i miody pitne | Wino i miody pitne w przeliczeniu na 100% alkohol | Piwo | Piwo w przeliczeniu na 100% alkohol | 1992 | 3,5 | 7,6 | 0,91 | 38,6 | 1,93 | 1993 | 3,8 | 7,5 | 0,90 | 33,0 | 1,65 | 1994 | 3,8 | 6,9 | 083 | 36,4 | 1,82 | 1995 | 3,5 | 6,8 | 0,82 | 39,0 | 1,95 | 1996 | 2,9 | 10,3 | 1,24 | 42,8 | 2,14 | 1997 | 2,8 | 11,6 | 1,39 | 49,8 | 2,49 | 1998 | 2,4 | 13,7 | 1,64 | 54,1 | 2,71 | 1999 | 2,1 | 13,6 | 1,63 | 60,1 | 3,0 | 2000 | 2,0 | 11,9 | 1,43 | 66,2 | 3,31 | 2001 | 1,7 | 10,5 | 1,26 | 65,8 | 3,29 | Wino i miody pitne zawierają 12% alkoholu; piwo zawiera 5% alkoholu Średnio na 1 mieszkańca w litrach 100% alkoholu: 1995 - 6,27 litra 1996 - 6,28 litra 1997 - 6,68 litra 1998 - 6,75 litra 1999 - 6,73 litra 2000 - 6,74 litra 2001 - 6,25 litra Przy założeniu, że 30% sprzedaży wyrobów spirytusowych i winnych dokonuje się poza obiegiem rejestrowanym, zdaniem specjalistów rzeczywiste rozmiary średniej konsumpcji można oszacować na poziomie około 7litrów 100% alkoholu na jednego mieszkańca. Należy podkreślić zmniejszanie się rozbieżności między danymi określającymi wielkość rejestrowanej sprzedaży i oszacowaniami uwzględniającymi inne źródła informacji. Struktura spożycia napojów alkoholowych w procentach w przeliczeniu na 100% alkohol w latach 1995-2000 Lp | Wyszczególnienie | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 1 | Wyroby spirytusowe | 55,82% | 46,18% | 41,92% | 35,55% | 31,20% | 29,67% | 27,2% | 2 | Wino i miody pitne | 13,08% | 19,75% | 20,81% | 24,30% | 24,22% | 21,22% | 20,16% | 3 | Piwo | 31,10% | 34,07% | 37,27% | 40,15% | 44,58% | 49,11% | 52,64% | Obliczenia PARPA na podstawie danych GUS Przyjmuje się założenie, iż w jednym litrze: 1. piwa zawartych jest 5% alkoholu, 2. wina (miodu pitnego) zawartych jest 12% alkoholu.
|